Jesień za oknem. Mamy sezon na dynie, ich cena jest niewygórowana, więc dzisiaj będzie zupa krem z dyni hokaido.
Dynia hokaido ma charakterystyczny słodki, lekko orzechowy smak.
Jej zaletą jest, że nie trzeba jej obierać.
Można ją smażyć, zapiekać i gotować.
Stosowana jest również do ciast i deserów.
Na zupę potrzebne są:
1 kg. dyni,
kawałek selera,
marchewka,
1,5 litra bulionu,
oliwa z oliwek,
pieprz, kolendra gorczyca,, sól, kurkuma, pieprz cayenne
natka pietruszki,
imbir świeży
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty imbir. Po chwili ziarna gorczycy i kolendry. Uwaga! Mogą strzelać, więc przyda się pokrywka. Dodajemy sól i kurkumę oraz pociachaną w kostkę dynię (razem ze skórą), marchew, seler i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.) Całość dokładnie blendujemy. Podać można z grzankami i zieloną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz