Wchodzę do kuchni :)
Na pierwszy raz będzie pasta z ciecierzycy.
Do wykonania pasty potrzebne są:
szklanka ciecierzycy (namoczona w wodzie przez noc),
1-2 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku (w wersji soft),
pasta pomidorowa lub koncentrat pomidorowy,
kilka gałązek natki pietruszki,
łyżeczka papryki słodkiej,
sól, pieprz
Wykonanie pasty jest proste.
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 1 - 1,5 godz. Odlewamy wodę i studzimy.
Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy.
Całość blendujemy. Do pasty dodałem trochę wody z gotowania ciecierzycy oraz 2 łyżki ketchupu własnej roboty.
Konsystencja ma być taka, aby dało się smarować na chlebie.
Jeżeli ugotujecie za dużo ciecierzycy, to można zrobić z niej chrupki - zdrowa alternatywa dla chipsów.
Na patelni trzeba rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić ugotowaną ciecierzycę oraz ulubione przyprawy.
Ja dodałem paprykę słodką i ostrą, sól, czosnek i trochę kminku.
Całość podsmażamy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zdrowa i smaczna przekąska :)
Komentarze
Prześlij komentarz