Sezon na truskawki w pełni. Najsmaczniejsze są te zerwane prosto z krzaka.
Poniżej szybki przepis na przepyszną tartę z serem ricotta i truskawkami.
Zamiast truskawek można wykorzystać inne owoce - maliny borówki, jagody.
Ciasto kruche:
półtora szklanki mąki
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
jajko
Nadzienie
250 g sera ricotta
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z cytryny starta na tarce
truskawki
W misce mieszamy mąkę z cukrem dodajemy posiekane zimne masło, jajko. Szybko zagniatamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki (jeżeli ktoś nie lubi czekać, 5 minut w zamrażalniku wystarczy) Wyciągamy schłodzone ciasto i wałkujemy. Wykładamy ciastem natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy 15 min. w temp. 180 st. C.
W międzyczasie miksujemy ricottę, jajka, cukier puder, sok i startą skórkę z cytryny. W jednej chwili otrzymujemy jednolitą konsystencję.
Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone truskawki i zalewamy wszystko masą serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 50 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
Poniżej szybki przepis na przepyszną tartę z serem ricotta i truskawkami.
Zamiast truskawek można wykorzystać inne owoce - maliny borówki, jagody.
Ciasto kruche:
półtora szklanki mąki
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
jajko
Nadzienie
250 g sera ricotta
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z cytryny starta na tarce
truskawki
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
3łyżki cukru
1 żółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie
250 g sera ricotta
2 jajka
60 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z ½ cytryny
maliny
borówki
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
W misce mieszamy mąkę z cukrem dodajemy posiekane zimne masło, jajko. Szybko zagniatamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki (jeżeli ktoś nie lubi czekać, 5 minut w zamrażalniku wystarczy) Wyciągamy schłodzone ciasto i wałkujemy. Wykładamy ciastem natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy 15 min. w temp. 180 st. C.
W międzyczasie miksujemy ricottę, jajka, cukier puder, sok i startą skórkę z cytryny. W jednej chwili otrzymujemy jednolitą konsystencję.
Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone truskawki i zalewamy wszystko masą serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 50 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
250 g sera ricotta
2 jajka
60 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z ½ cytryny
maliny
borówki
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
3łyżki cukru
1 żółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie
250 g sera ricotta
2 jajka
60 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z ½ cytryny
maliny
borówki
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
3łyżki cukru
1 żółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie
250 g sera ricotta
2 jajka
60 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z ½ cytryny
maliny
borówki
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2013/08/tarta-z-serem-ricotta-i-owocami.html .
Komentarze
Prześlij komentarz